MSN : RadyoPortal@hotmail.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MSN : RadyoPortal@hotmail.com


 
AnasayfaPortalliGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
1CAN!

1CAN!


Mesaj Sayısı : 15
Kayıt tarihi : 18/07/07

Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır? Empty
MesajKonu: Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?   Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır? Icon_minitimePerş. Tem. 19, 2007 10:05 am

Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?
Doğada bulunan veya sentetik olarak elde edilen hoş kokulardır. Hoş kokuları olan bitkiler tarihte önceleri ilaç sonra süs ve daha sonrada güzelliği tamamlayan kokular olarak kullanılmışlardır. Bu amaçla kullanılmış en eski doğal kaynaklardan biri gül'dür.
Gülün taşıdığı o güzel kokuyu elde etmek kolay değildir. Bir parfümün nasıl yapıldığının anlaşılması ve maliyetlerinin değerlendirilmesi açısından bu konuya biraz değineceğiz. Gül çiçekleri sabah erken saatlerde elle toplanırlar. Çuvallarda biriktirilip en kısa zamanda distilasyon merkezlerine ulaştırılırlar. Bütün bu işlem saat 10.00'dan önce bitmelidir. Çünkü güneş artık ısıtıyor ve gül çiçeklerinin taşıdığı bazı koku özlerinin buharlaşmasına neden olmaktadır. Distile ediciler saat 10.00'dan sonra çiçek kabul etmemektedirler. Daha sonra çift su distilasyonu denilen yöntemle gülün tüm kokusal özelliklerini taşıyan yağı elde edilir. Gül yağında %45 kadar Citronellol, Nerol ve %14-30 Geraniol isimli alkoller vardır. Bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 güle ihtiyaç vardır. Bir başka değişle 1 gr. gül özü, 2.000 adet gülün özüdür.

Elde edilen bu bitki özlü yağlar, bazı işlemlerden geçirilip, içersine kalıcılığını sağlayıcı bazı maddeler eklenmesi ile esans denilen ve en yüksek konsantrasyondaki koku haline getirilir. Piyasaya verilecek olan kokular değişik oranlarda uygun alkollerle dilüe edildikten sonra şişelenirler. Genelde has esanslar 5, 10, 15 ml.'lik şişelerde satılır ve çok pahalıdırlar. Çok az kullanmak yeterlidir. Eau de parfum, esans konsantrasyonu has parfüme göre daha azdır. Ancak diğer formlara göre daha yüksektir, bu nedenle kalıcıdır. Esans içeriği daha az olan bir başka form ise Eau de Toilet'tir. Parfüm dendiğinde genelde Eau de parfum ve Eau de Toilet anlaşılır. Parfümler genelde 30 ml., 50ml. ve 100ml.'lik formlarda olabileceği gibi 30ml., 75 ml. ve 125ml.'lik formlarda da olabilirler.
Parfüm şişeleri özel çalışmaların sonucunda üretilirler. Bazı firmalar özellikle dökme parfümler için çok özel kristallerden özel şişeler üretmektedirler. Parfüm şişeleri ya taşıdıkları sprey ünitesi ile parfümü size ulaştırır ya da dökme parfüm şişeleri şeklindedir. Son zamanlarda bazı tasarımcılar (C.K) geliştirdikleri yeni bir sprey ile çok küçük damlacıklardan oluşan bir parfüm topunu oluşturmaktadırlar.
Günümüzde kokular değişik formlarda da piyasaya sunulmaktadır.

Parfum Deo Spray; Koltuk altlarına uygulanan, daha düşük konsantrasyondaki form,
Parfum Body Lotion; Koku içeren vücut losyonu
Parfum Shower and Bathing Gel; Koku içeren banyo veya duş sabunu


Kokuların Sınıflandırılması
Çok değişik sınıflandırmalar varsa da, en temel sınıflandırma kokunun eldesine göre başlayan ve kaynağını gösteren sınıflamadır. Kokular doğal ve sentetik olarak iki temel grupta incelenirler. Doğal kokular ise elde edildikleri yere göre isimlerdirilirler. Bu gruplar da aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir;
ÇİÇEK Kokuları: Manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal çiçeği, limon çiçeği, yasemin vb.
MEYVE kokuları: Şeftali, portakal, kavun, mandalina, limon
BAHARAT kokuları: Karanfil, zencefil, karabiber, tarçın
AĞAÇ kokuları: Sandal ağacı
Çiçek ve meyve kokularının karışımları oryantal kokular ismini almaktadır. Çiçek ve baharat kokularının karışımları ise yarı oryantal olarak adlandırılmaktadır.


Koku Nasıl Seçilir?
Tabii ki size en yakışanını seçmek gerekir. Ancak size yardımcı olabilecek bazı noktaları hatırlatmak istiyoruz.
Yaşa Göre:
Genç yaşlarda, daha çok son çıkan moda kokular kullanılmaktadır. Uzmanlar, daha çok taze kokuları, sabun kokulu parfümleri, pudra kokulu parfümleri, çiçek ve meyve kokularını önermektedirler. (C.K One), (Red Door-Elizabeth Arden) Orta yaştan itibaren zaten tarz oturmaya başlamıştır. Daha çok çiçek ve baharatlı kokular tercih edilmektedir. (Chanel 5) (Diorella-Christian Dior), (Diorissimo-Christian Dior)
Günün Saatine Göre:
Gündüzleri genelde daha hafif kokular, çiçek ve meyve kokuları tercih edilir. Uzmanlar gündüz saatlerinde deo spreylerin kullanılmasını önermektedirler. Akşam saatlerinde ise daha iddealı ve çarpıcı kokular tercih edilir.


Koku Nasıl Test Edilir?
Gelelim nasıl deneyeceğinize? Bu konuda uzmanların tavsiyelerini aşağıda sıraladık;
Duş yapın,
İyi bir modda olun,
Parfüm veya kokulu bir şey kullanmayın,
Tarzınızı belirleyin,
En fazla 3 koku deneyin (burnunuz 3'den fazlasını ayıramayacaktır.),
Mutlaka cildinizde deneyin,
Denediğiniz kokuyu, belirli aralıklar ile koklayarak cildinizde en hoş kalanı seçiniz.


Parfümlerin saklanması ve ciltte kalıcılığı
Aldığımız parfümleri açtıktan sonra iyi koşullarda saklarsak, kokuları 6 ay ile bir yıl arasında dayanır. Gün ışığı ve hava ile temas, parfümleri bozan oksidasyonu sağlayan faktörlerin başında gelir. Bu nedenlerden dolayı, parfüm şişesinin kapağı, kullandıktan sonra sıkı bir şekilde kapatılmalı ve parfümün gün ışığından korunması için tercihan kutusunda saklanmalıdır.
Parfümlerin buzdolabında saklanması parfümünün dengesini bozar ve kokusunda değişmelere neden olur. Parfüm ve eau de parfume`lerin buzdolabında saklanmamaları gereklidir. Eğer soğutulmuş ve tazeleyici bir ürün kullanmak istiyorsanız aftershave veya cologne formları almalısınız. Bu ürünler buzdolabında da saklanabilirler.
Bir parfümün cilde tatbik edilmesinden sonra kokunun kalıcılığı ortalama 3 saat kadardır. Yıkandıktan sonra, cilde nemlendirici yağlar sürülmüş ve daha sonra parfüm tatbik edilmişse süre uzar. Deniz seviyesinden yükseklere çıktıkça parfümün etkisini kaybetmesi hızlanır. Daha sıcak havalarda ve nemin yüksek olduğu durumlarda kalıcılık artar.
Parfümün saça ve saç diplerine uygulanmasıda yanlıştır. Saçın ve saç diplerinin yağlı ortamı, parfümün yapısını değiştirebilir ve kokuyu bozabilir. Ayrıca parfümünüzdeki alkol, saçlı derinizin kurumasına neden olabilir.
Parfümünüzün kalıcılığını ve etkinliğini arttırmak istiyorsanız, parfümünüzü nabız hissettiğiniz deri noktalarına, boyun, kulak arkası, bilekler, dirsek içi bölgelerine tatbik etmelisiniz


Parfüm ve deodorant kullanımı ülkemizde hala çok yaygın değil. Kullananlar ise çoğunlukla yanlış kullanıyor. Halbuki bu iki ürünün kullanımı birbirinden çok farklı.
Bilinenin aksine, deodorant sadece hoş kokmak için tercih edilen ve gün boyu kullanım kolaylığı sunan pratik bir koku malzemesi değil.
Asıl görevi terlemeye karşı tedbir alması ve vücudu ter kokusundan kurtarması.
Parfümün yeri ise bambaşka. Parfüm şişeleri yaydıkları kokularla kişinin kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Burnun algıladığı kokular, çeşitli yollarla beyne ulaşıyor. Bu kokuların özelliklerine göre de beyinden organizmaya çeşitli, pozitif sinyaller gidiyor.
İşte parfüm ve deodorant arasındaki temel farklılık buradan kaynaklanıyor. Parfüm ve deodorant kulanırken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir.
Parfüm kullanırken...

Nasıl:
Kullanmadan önce cildiniz temiz olmalı. Unutmayın ki bu kokular, asla ter gibi kötü kokuları yok etmek için uygun değil. Terlemiş bölgeye parfümlü bir ürün sürdüğünüzde istenmeyen kokuyu bastırmak yerine, daha kötü bir şekilde yayılmasına yol açarsınız.
Nereye:
Parfümler, vücudun bazı özel yerlerine sürüldüğünde, daha hoş koku yayarlar. Bu bölgeye, kulak arkaları, boyun, bilek içleri, ve dizler olarak sıralanıyor. Son olarak da kıyafetinizin üzerine doğru ama kıyafetlerinizin ömrünü uzatmak için mutlaka 30 cm. uzaktan sıkmalısınız.
Ne zaman:
Parfümlü ürünleri banyodan hemen sonra, cildiniz henüz nemliyken kullanmayı tercih edin. Böylece kokunun cilde daha hızlı erişmesini sağlarsınız.
Deodorant kullanırken...
Nasıl:
Deodorantı terlemeden önce kullanın. Terledikten sonra kullanmanızın yararı olmadığını unutmayın.
Nereye:
Deodorantı kıyafetlerinizin üzerine sıkmayın. Direkt koltuk altına uygulamalısınız.
Ne zaman:
Duştan hemen sonra koltuk altına sıkılabilir.

Bazı Önemli Noktalar
Uzmanlar parfüm kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktaları da vurguladılar;

- Parfüm cilde 15-20 cm. uzaklıktan kullanılmalıdır. Daha geniş bir alana ve homojen dağılım sağlanır.
- Parfüm temiz tene uygulanmalıdır.
- Eğer dökme parfüm kullanıyorsanız, parfümünüzü kulak arkası, bilek ve ayak bileklerinize tatbik edin. Bu bölgeler daha çok ısındıklarından parfümünüzün güzel kokusu uzun süre duyulacaktır.
- Parfüm giysilere de sıkılabilir, ancak ertesi gün bir başka parfüm ile o kıyafeti giyerseniz kokular karışabilir.
- Bazı parfümlerin hafif lekeler de bırakabileceğini aklınızdan çıkartmayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Dj_Rahmi




Mesaj Sayısı : 52
Location : Avusturya/Viyana
Kayıt tarihi : 25/08/07

Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır? Empty
MesajKonu: Geri: Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?   Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır? Icon_minitimeSalı Eyl. 04, 2007 2:19 pm

Paylasiminiz icin tskler 1CAN!... ilginc
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.devrimkayafm.com.tr.tc
 
Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Oy kullanma

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
MSN : RadyoPortal@hotmail.com :: KONULAR :: GENEL BiLGiLER-
Buraya geçin: